Let’s talk food! med Marianne Pfeffer Gjengedal

VI SNAKKER SICILIA OG NY BOK MED MARIANNE PFEFFER GJENGEDAL

Hun er helt klart selveste kakedronninga, Marianne Pfeffer Gjengedal aka Sweet N Pfeffer på Instagram. Hun gjør de høyeste kakene, med den mest spektakulære pynten – akkompagnert av funky musikkvideoer – og vi elsker det! Sist vi hadde Marianne på besøk her på nettmagasinet vårt så bodde hun på Sicilia, der hun jobbet på sin nyeste bok proppfull av italienske godbiter (klikk her for den nydelige sitronkaken hun delte med oss da). Og nå er boken her, og Marianne deler en nydelig oppskrift fra boks med oss og dere!

Aller først, hvem er du?

Oi det var et eksistensielt spørsmål. Hvem jeg egentlig er, har jeg ingen anelse om, men fra utsiden er jeg gift med en av rapperne i Gatas Parlament og har to sønner. Vi er begge freelancere. Jeg jobber som innholdsprodusent for norske matprodusenter og er kokebokforfatter der jeg har begynt å gi ut på eget forlag. Jeg har også en mastergrad i kunst og har det utrolig gøy på instagramkontoen Sweet N Pfeffer.

 

Fortell oss om den nye boka di!

I vinter tok vi barna ut av skolen og flyttet til Sicilia. Der hadde vi hjemmeskole i fire måneder og tenkte vi skulle ta livet litt med ro, men det gikk ikke. Kakene, kulturen, rekvisittene, lyset og ikke minst Sicilias mathistorie var for enestående. Så etter 14 dager var jeg allerede i gang med den nye kokeboken Brava. Boka er et jubelrop til de italienske kvinnene, som gjennom flere hundre år har utviklet oppskrifter som gir oss fantastiske smaksopplevelser. Det er oppskrifter på enkle og luftige kaker med sitrus, ricotta, nøtter eller frukt. Sprø cannoli fylt med myke kremer og små dekorerte kjeks som smelter på tungen, syndig fritert bakst og varmende drinker.  Både kalde og lune desserter som er like perfekte til hverdag som til fest. Jeg har også illustrert boka med linosnitt og skrevet tekster om oppholdet vårt. Om Sicilias råvarer og mathistorie, og om kvinner i harem og i klostre som har utviklet oppskriftene.

Signert utgave av boken Brava kan forhåndsbestilles her.

 

Og har du en oppskrift du vil dele med oss?

Dette er en enkel og saftig kake med pærer. Jeg tenkte det var perfekt nå som de norske pærene er i sesong.

Italiensk pærekake (8-10 porsjoner)

En enkel og rustikk pærekake som er like lettlaget som den er god. Perfekt til den norske pæresesongen, og du kan bruke de pærene du liker best.

125 g romtemperert smør
125 g sukker
2 ts vaniljepasta
2 egg
1 ts mørk rom
50 g hvetemel
100 g mandelmel
2 ts bakepulver
3 medium store pærer

Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme. Smør en form på 20 cm, og ha bakepapir i bunnen av formen.  Pisk smør, sukker og vanilje til en lys og luftig krem, ca. 10 minutter. Skrap ned sidene av bollen et par ganger underveis. Pisk inn ett egg av gangen, og skrap ned sidene av bollen etter hvert egg. Pisk inn rom.

Rør det tørre sammen i en annen bolle, og vend inn i røren. Hell røren i formen. Skrell pærene og del dem i to. Fjern kjernen og legg med snittflaten ned i kakerøren. Stek midt i ovnen i 40 minutter til kaken er gyllen og gjennomstekt. Test med en grillpinne eller fyrstikk. Hvis det sitter røre på pinnen, må du steke litt lenger. Hvis ovnen din har sterk overvarme, kan du legge et ark bakepapir på kaken underveis.

Avkjøl i formen og server den litt lun med et melisdryss, og gjerne med litt lettpisket krem eller vaniljeis ved siden av.

Hva er din absolutte favorittrett?

Nope, umulig å si. Det endrer seg hvert 10 minutt.  Alt etter hvor sulten jeg er, hva som er i sesong, hvilket land jeg er i, hvem som har laget neste måltid. Et nytt favorittmåltid er alltid rett rundt hjørnet.

Hva er det beste med sesongen vi er inne i?

Norske frukt, bær, sopp og grønnsaker! Dette er min favorittsesong der vi kan handle på lokale gårder, plukke i skogen og fråtse i norske råvarer. 

Kjøkkenutstyr du ikke klarer deg uten?

Jeg er veldig glad i slikkepott , digitalt sukkertermometer og Probakeren fra Wilfa.

Hvem er drømme-middagsgjesten din?

Frida Kahlo. Alltid.

Hva inneholdt siste take away bestillingen deres?

Det var sushi fra en lokal restaurant på Holmlia. Med rekechips, masse wasabi og en god familiemeny med gøy variasjon.

Favorittrestaurant?

Vi har ca 10 favoritter. Alt etter humør, lokasjon og lommebok.

Beste matopplevelse noen sinne?

I barndommen dro mamma ut en lang skjøteledning på hytta så hun kunne steke vafler i det fri. Hun slumpet alltid vaffelrøra og hadde i godt med sure råvarer som kefir eller rømme. Vi spiste varme vafler ute på kaffeplassen med rårørt syltetøy av villbringebær og rømme. Det var fint.

Favorittsnack?

Avokado? Kjeks med stilton? Prosecco.

Favorittspilleliste til matlaging?

Jeg lager mat nesten 8 timer hver dag så spillelistene begynner å bli utrolig varierte. De siste to årene har jeg hørt på en mord-humor-podcast som heter «My favorite murder». Det høres ut som et sykt konsept men det fungerer glimrende. Ellers hører jeg på lydbøker eller spillelister med kvinnelige musikere. Fellesnevneren er at jeg alltid hører på bøker, musikk eller podcaster med kvinner, så lyttertallene deres går opp.

Beste matprogrammet/-serien du vet!

Jeg er stor fan av Lotta Lundgren og alt hun produserer. Hun har skrevet noen fantastiske kokebøker og laget en tv serie som heter «Historieäterna».  Den er helt rå.

Tusen takk for snakken Marianne, og for at du alltid inspirerer med helt vanvittige kaker, sweets og bakverk! Gjett om denne varme sjokoladen over skal testes i høst – du finner den i boken Brava!