Lag hjemmelaget kombucha

VÅR GUIDE TIL Å LAGE DIN EGEN KOMBUCHA

Har du drukket kombucha før? Denne perlende, boblende fermenterte teen som har sin opprinnelse i Kina? Vel, det er å finne på ganske mange kafeer og restauranter nå, spesielt der de har litt grønnere fokus, og på helsekost og de litt større matvareforretningene. Vi i redaksjonen digger kombucha fordi det er så friskt og godt, og et langt sunnere alternativ enn mye annet med bobler. Hvis du vil lese litt mer om fordeler ved å drikke kombucha, så finner du det her. Og kombucha er også genialt å ha med seg på fest når man vil stå over alkoholen, så der har du et lite tips til den kommende sesongen med mange festlige lag.

Og det er faktisk ikke så veldig vanskelig å lage selv heller, det tar bare tid!

THIS IS WHAT YOU NEED

For å lage kombucha så trenger du først litt utstyr, det meste har du nok på kjøkkenet allerede – noen store norgesglass eller glasskrukker, glassflasker med patentkork og et kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og noen gummistrikker. Så var det over til ingrediensene og her er det ikke så mye du trenger, men det kan ta litt tid å få fatt i ingrediensene første gangen. For det første trenger du en SCOBY (symbiotic «colony» of bacteria and yeast) og litt ferdig kombucha som fungerer som startervæske. Når du får tak i scoby, så får du med litt startervæske som scobyen ligger i. Hvis du har noen du kjenner som lager kombucha, så kan du spørre pent om å få en kombucha av de, eller du kan få tak i på ulike fermenteringsgrupper på Facebook, blant annet Fermentering Norge. Jeg vet også at mange helsekostforretninger kjenner til kunder som har scobyer til salgs, så spør gjerne på din lokale helsekostbutikk. Når du har fått tak i scoby, så er du klar til å lage din første batch med kombucha! Og da trenger du:

– 2-4 poser sort te (helst økologisk)

– 8 spiseskjeer sukker

–  scoby’en og startervæsken

– 1,8 liter vann

Start med å koke opp vannet, så putter du oppi sukkeret og teposene. Hvor mange teposer du trenger avhenger litt av hvor sterk te det er, men jeg bruker stort sett 2-4 poser. La teen avkjøle seg, mens du finner frem et stort norgesglass eller glasskrukke som rommer 2 liter og steriliserer glasset med kokende vann. Når teen er avkjølt heller du den over i norgesglasset og tilsetter startervæsken og legger forsiktig scobyen oppi glasset. Dekk til åpningen på glasset med et rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og sett på en gummistrikk rundt, ikke sett på noe lokk – den trenger luft for å fermentere. Et lite tips er å sette en post it lapp med datoen du lagde batchen på krukken, så har du oversikt over hvor lenge den har stått.

Nå skal den stå i ro og fred på kjøkkenbenken og fermentere, i et sted mellom 1-3 uker. Ofte så går prosessen litt raskere når det er varmt, som på sommeren, og litt tregere på vinteren. Smak på blandingen etter en ukes tid deretter med jevne mellomrom til du er fornøyd med balansen mellom syrlighet og sødme, du vurderer selv når den er ferdig. Den skal være frisk, syrlig og ikke for søt. Jo lengre den står, jo mer syrlig blir den. Som regel så synes jeg den er best når den har stått mellom 7-10 dager – prøv deg frem!

Underveis vil det dannes en ny scoby i glasset, denne scoby-babyen vil da ligge på toppen – så når prosessen er ferdig så har du to scobyer! Når du er fornøyd med syrligheten på blandingen din, så tar du scobyene over i et nytt, rent glass og heller over litt av blandingen slik at scobyene dekkes. Dette er et såkalt scobyhotell (how cute!). Der skal scobyene ligge og godgjøre seg til du skal lage neste batch.

Så er det tid for etterfermentering og smaksetting. Fin frem rene, steriliserte glassflasker med tett lokk og sil kombuchablandingen før du heller de over i 2 flasker. Da er det på tide å smaksette kombuchaen, og det kan du gjøre med akkurat det du vil – frosne bær, fersk ingefær, urter eller frukt. I flaskene over så har jeg smaksatt den ene med fersk ingefær og sitron, den andre med bjørnebær og den tredje med mandariner og appelsin.

Tilsett det du vil av smakstilsetning i flaskene, sett på korken og la stå på kjøkkenbenken i 2-4 dager. Da dannes det kullsyre i kombuchaen og den får en herlig smak av frukten, bærene eller urtene du har tilsatt. Jeg har hørt om tilfeller der glassflaskene har eksplodert på grunn av trykket som oppstår – så sørg for å kjøpe flasker av god kvalitet. Også hender det jeg setter flaskene i en plastpose på kjøkkenbenken under etterfermenteringen, så slipper jeg å vaske hele kjøkkenet hvis uhellet er ute.

Etter et par dager sjekker du om det har dannet seg kullsyre, hvis ikke lar du blandingen stå i et par dager til. Deretter siler du kombuchaen slik at du får bort fruktbitene eller bærene, heller over i tette flasker igjen og setter i kjøleskapet! Sånn, da har du deilig boblende kombucha i kjøleskapet!