Let’s talk food! med @lakompott

VI SNAKKER MAT MED INSPIRERENDE MALIN GIMLE LABRÅTEN

Det finnes så mange kule profiler på Instagram som inspirerer oss med sine freshe retter og digge oppskrifter og de vil vi bli bedre kjent med i denne Let’s Talk Food-spalten. Vi har blant annet tatt en snakk med gutta bak Instagramkontoen @veganergutta, og solstråla Malin Ekström. Denne gangen tar vi turen til Paris, der norske Malin Gimle Labråten bor og deler de mest fantastiske retter og Parisinspo på IG-kontoen @lakompott. Rettene hun lager er i hovedsak plantebasert, og de ser helt vilt deilige ut – så klikk deg inn og la deg friste. Nå  skal du få bli litt bedre kjent med henne og få en av hennes favorittoppskrifter denne sesongen!

Aller først, hvem er du?

Mitt navn er Malin Gimle og jeg er norsk kokk basert i Paris. Jeg bor et steinkast fra Triumfbuen og bruker mesteparten av tiden min på å enten tenke på, spise eller lage mat. Matlagning har vært min store passion siden jeg fikk Mikkemus-kokeboka på slutten av nittitallet en gang! Derfor reiste til Paris for å studere ved Le Cordon Bleu, traff en kjekk fyr, og resten er historie.

Jeg elsker å bruke helgene på å besøke utendørsmarkedene i Paris og se hvordan produktene varierer etter sesong. For meg er grønnsaker livet og jeg kjøper gjerne masse morsomme og fargerike råvarer uten egentlig å ha en plan for hva jeg skal bruke dem til. Instakontoen min ble på en måte et slags verktøy for å huske mine egne oppskrifter og ideer. Jeg har ikke definert meg som vegetarianer, men det er sånn det har endt litt opp. Om det er noe jeg craver eller vil smake på om jeg er ute og spiser eller er på besøk hos noen så gjør jeg det, men hjemme holder kjører vi vegetarisk. Jeg liker best å jobbe med grønnsaker, noe som jeg tror insta-profilen min reflekterer.

Jeg er en skikkelig livsnyter, men alt handler om balanse. Det er viktig for meg å spise sunt og holde meg i form, men jeg elsker mat og orker ikke å ha for mange regler. Mentalhelsen har det best om jeg kan kjenne meg fri i matveien, og når alt kommer til alt så ender jeg da opp med å spise stort sett sunt og basert på grønnsaker.

Hva er din absolutte favorittrett?

Det er det absolutt helt umulig å svare på. Det kjedelige svaret er de enkleste tingene, som spaghetti med en bra tomatsaus eller et skikkelig godt ostesmørbrød. Det går veldig i perioder for meg, og akkurat nå er jeg i en periode der jeg ikke klarer å holde meg unna japansk og koreansk mat. Da spiser jeg det helt til jeg ikke orker tanken mer. Vi er heldige i Paris og det finnes mange bra alternativer, så det hender ofte vi ender opp med soba-nudler eller bibimbap. Jeg kjører litt samme taktikk hjemme, jeg får opphengt på spesielle ingredienser (nå er det gochujang og saltsyltet sitron) også bruker jeg det på alle mulige måter til jeg går lei.

Hva er det beste med sesongen vi er inne i?

Asparges og morkler! Og de andre vårgrønnsakene som popper opp på markedene gjør meg så glad. Jeg elsker alle sesongene, men det er noe spesielt med våren. Når det er akkurat varmt nok til å kjenne sola varme, men det er digg å ha på tykk genser, det er magisk. Den lille vinterdepresjonen man ikke helt visste man hadde letter og man kjenner seg som en ny person. I Paris føler jeg at sommeren stort sett er litt for varm og vinteren er litt for kald og våt, så våren er liksom da jeg kjenner at jeg lever mest. Jeg elsker å sitte ute på bistroene og spise croissanter i vårsola når trærne har begynt å blomstre, det er da jeg får den beste Paris-følelsen.

Og har du en oppskrift du vil dele med oss?

Jeg vil gjerne dele denne oppskriften siden ingenting representerer vår og solskinn mer enn asparges. Også er jeg generelt ekstremt glad i all sitrus, så hvorfor ikke kombinere dem. Den går også veldig fort å lage, og sausen gjør seg nesten selv i panna. Raske oppskrifter er noe jeg er fan av! Server med godt brød for å få med sausen.

Asparges med appelsin, grapefrukt og karamellisert bokhvete

Ha bokhvete og sukker i en panne på middels varme. La stå i ro til sukkeret er smeltet, rør sammen, ha over på en tallerkenen med bakepapir. Spre utover så ikke alt havner i en klump.

Skrell hvite asparges og kok i saltet vann til de er nesten klare (mine var tynne, kokte dem i omtrent 2 minutter), sjokk dem i kaldt vann.

Knekk av den nederste delen av de grønne aspargesene. Varm opp olivenolje i en stekepanne og stek på høy varme til de har fått farge. Sett ned varmen litt og ha mer olivenolje i panna. Ha i litt finhakket sjalottløk, grønn oliven og en klype med salt. La surre i noen sekunder. Ha i de hvite aspargesene. Press juicen av en liten appelsin i panna og la koke litt ned. Ha i omtrent en ss salt smør (dropp det om du ønsker en vegansk variant:)) og en ts sherryeddik. Smak til og ha i mer salt og nykvernet svart pepper.

Ha aspargesene på en tallerken og topp med appelsinsausen. Topp med grapefrukt, vårløk, urter (jeg hadde estragon, mynte og dill) og den karamelliserte bokhveten. Avslutt med olivenolje og chili-flakes.

Kjøkkenutstyr du ikke klarer deg uten?

Jeg er egentlig veldig minimalist etter å ha bodd i bitteliten parisisk studioleilighet i flere år. Jeg har bare hatt plass til det nødvendigste. Også hater jeg å vaske unødvendig kjøkkenutstyr. Om jobben kan gjøres med kniv så drar jeg ikke frem foodprosessor`en. Men microplane`n min klarer jeg meg ikke uten. Den kan ikke sammenliknes med et vanlig rivjern og jeg bruker den hver dag til for eksempel sitrus-zest, parmesan, ingefær og hvitløk.

Hvem er drømme-middagsgjesten din?

Julia Child virker til å være en morsom middagsgjest. Morsom, avslappet og kunnskapsrik. Tror jeg kunne lært mye både om mat og livet!

Hva inneholdt siste take away bestillingen deres?

Pizza. Med blåmuggost, oliven og sopp. Det er et slags fredagsritual! Vi spiser den med en stor grønn salat på siden, for balanse. Noen ganger med mozzarella-sticks, også for balanse.

Favorittrestaurant?

Robert! Daniel Morgan ble kåret til årets kokk i Paris av Le Fooding i 2021, og jeg elsker alt han gjør. Her er menyen stort sett plantebasert, men krydret med enkelte animalske ingredienser her og der. Grønnsakene og urtene er dyrket i deres egen grønnsakshage i Loire og det er morsomt å se hvordan den kreative menyen endres gjennom sesongene. Sist vi var der fikk vi salt fikensorbet med en ny-fritert donut på siden til dessert, og det er kanskje noe av det beste jeg har smakt.

Beste matopplevelse noen sinne?

Jeg er heldig med at jeg veldig ofte synes at den matopplevelsen jeg har der og da er den beste matopplevelsen jeg noen gang har hatt!

Kjæresten min er tyrkisk og jeg har hatt mange helt fantastiske matopplevelser i Istanbul og ellers i Tyrkia. Tyrkisk meze, altså småretter, fungerer veldig bra for meg, da slipper jeg å få forpliktelsesangst og kan bestille små asjetter av flere retter (hater å bli mat-sjalu, eller føle at jeg har gått glipp av noe viktig på menyen). En av mine beste matopplevelser her var på en restaurant som heter Neolokal. Her serveres det moderne versjoner av tradisjonelle retter, og utsikten over Istanbul er like fantastisk som maten.

Favorittsnack?

Fries. Og reddiker og skikkelig godt, salt smør. Jeg er ekstremt glad i snacks og spiser gjerne litt ost, grønnsaker, chips og andre apero-snacks til middag. Har også nettopp oppdaget bokhvete-chips, vet ikke om det er bare en fransk greie eller om det er å finne overalt?

Favorittspilleliste til matlaging?

Tidlig 2000 RnB og Hiphop er musikk det er gøy å synge med på når jeg lager mat.  Utover det så liker jeg å høre på podcasts, har nettopp oppdaget Malin+Mari, så de er ofte med meg på kjøkkenet. De er så morsomme!

Beste matprogrammet/-serien dere vet!

Jeg sluker alle filmer og serier som handler om mat, men «The Mind of a Chef» er kanskje det som har fascinert meg mest, den er litt mat-nerdete og veldig morsom. Har sett det mange ganger.

Tusen takk for snakken Malin, fortsett å inspirere oss med masse fresh mat og fransk idyll!