En smak av Sicilia med Marianne Pfeffer Gjengedal

KAKEDRONNINGA DELER EN ITALIENSK FAVORITT MED OSS

Marianne Pfeffer Gjengedal, aka @Sweet.N.Pfeffer, har tilbragt vinteren på Sicilia sammen med familien. Og vi har drømt oss bort i de vakre sitronlundene, de rustikke husene, de deilige italienske rettene hun har slengt sammen og det søte liv som hun har delt på sin Instagram fra tiden på Sicilia. Og nå har vi fått Marianne til å dele en av sine italienske favoritter med oss – nemlig en deilig sitron og ricottakake!

Stay tuned for oppskrift og kulinariske tips fra selveste kakedronninga!

Altså, hvor nydelig! Ikke så rart vi har drømt oss bort i denne feeden de siste månedene. Og reiselysten har vokst i takt med høyden på mange av Marianne sine kaker. Er du klar for en smakebit av La Dolce Vita, here we go!

Aller først, hvem er du?

Jeg er kunstner som har brukt mer tid på å bake kaker, enn jeg har på å lage kunst. De siste årene har jeg klart å kombinere kunstutdannelsen min og min livs store lidenskap. Nemlig kaker! På Instagram har jeg en konto (@Sweet.N.Pfeffer) der jeg blant annet laget kaker inspirert av kvinnelige musikere. I fjor startet jeg mitt eget forlag kalt «Sweet Forlag«.

Hvorfor Sicilia og hva har du gjort der?

Som mange andre var vi hjemme i fjor vinter. Det var hjemmeskole for to sønner og vi hadde merkelige hjemmekontorer i form av matstudio og musikkstudio. Og det fungerte utmerket. Vi trives i hverandres selskap og liker å holde på med egne prosjekter. Men hvorfor i alle dager var vi i Oslo med 2 grader og regn? Så lenge vi hadde nok plass og bra internett, kunne vi har vært hvor som helst i verden. I sommer var det noen Europeiske land som ble grønne, og langt nede i Europa ble plutselig Sicilia en grønn øy av muligheter. Etter to dager hadde jeg booket en fantastisk leilighet via AirBnb, hadde kjøpt billetter og send de første mailene til skolene og kunder. I løpet av fire vintermåneder her nede, har mannen min laget et album og første singel heter «Samtidig et annet sted» og slippes mandag 27.mars, og jeg er snart ferdig med en bok om Sicilianske kaker. (Redaksjonen: – OMG, den gleder vi oss til!)

En siciliansk/italiensk rett du har lagt din elsk på?

Jeg liker Sicilianske kjeks. De ser ikke så veldig spennende ut der de ligger ved siden av kremfylte cannoli eller irrgrønne cassata. Men de overrasker enormt. De spenner fra rustikke og grovt formede for hånd, til små delikate smykker pyntet med glitrende kirsebær. Noen smelter på tungen. Andre er laget for å holde sammen når de dyppes i kaffen. Når jeg bestiller en espresso får jeg alltid spørsmålet. No biscotti?! Jeg har takket nei et par ganger, men endt opp med å få en liten kjeks likevel, med et lite blunk fra baristaen. (All kjeks i Italia heter biscotti. Ikke bare de avlange tørre vi ble kjent med på 90 tallet).

Så over til den deilige oppskriften du ville dele med oss – SITRON OG RICOTTAKAKE! Men først, fortell oss litt om den!

Hvordan vil du dele nettopp denne oppskriften med oss?

Fordi sitroner er i sesong. Amalfrasitroner fra Napoliområdet, men det er også mange andre slag blant annet fra Sicilia. Sjekk at sitronene kommer fra Italia, så har du en fantastisk råvare. Denne kaken er dessuten lettlaget og himmelsk god med overraskende konsistens. Man skulle tro den minnet om basen til en norsk eplekake, men den er mer beslektet med en bakt ostekake. Med god balanse mellom mandler og sitron.

Ok, vi er solgt! La oss dele oppskriften (se Reel med fremgangsmåte her):

MARIANNE PFEFFER GJENGEDAL SIN SICILIANSKE SITRON OG RICOTTAKAKE

En mild, saftig og myk kake. I slekt med bakt ostekake i konsistensen takket være ricottaen. Fin balanse mellom sitron og mandel, glutenfri og en Italiensk klassiker.

120 g romtemperert smør
275 g sukker
2 ts vaniljepasta eller vaniljesukker med ekte vanilje
4 egg
Finrevet sitronskall av en liten økologisk sitron (Bruk bare det ytterste gule skallet)
1 ts amaretto (kan droppes)
240 g mandelmel
300 g ricotta
1 klype flaksalt
Ca 30 g mandelflak
Melis til serving

Forvarm ovnen til 175 grader over og undervarme. Smør en form på 20 cm og ha bakepapir i bunnen av formen. Pisk smør, sukker og vanilje til en lys og luftig krem. Ca 10 minutter. Skrap ned sidene av bollen et par ganger underveis. Splitt eggene og pisk eggeplommer inn i smørkremen. En plomme av gangen. Pisk inn sitronskall og amaretto. Vend inn mandelmel og ricotta til en jevn røre. Pisk eggehvitene stive. Rør halvparten godt inn i røren før du vender inn resten av eggehvitene. Hell røren i formen og dryss over skivede mandler. 

Stek midt i oven i 50-55 minutter til kaken er gylden og gjennomstekt. Test med en grillpinne eller fyrstikk. Hvis det sitter røre på pinnen må du steke litt lenger. Hvis ovnen din sterk overvarme kan du legge et ark bakepapir på kaken underveis. Avkjøl i formen og server med et melisdryss.

Italiensk matlaging beskrevet med 3 ord?

Bruk av råvarer i sesong. (Hm..det var ikke 3 ord)

Kjøkkenutstyr du ikke klarer deg uten?

En stor og tung kjøkkenmaskin. En ny favoritt er ProBaker fra Wilfa. Og en skarp kniv.

Hvem er drømme-middagsgjesten din?

Lett. Frida Kahlo!

Beste matopplevelse noen sinne?

Jeg skulle ønske jeg kunne si en fantastisk restaurant og støtte de, men jeg og mannen min har en lei tendens til å være uheldig med gjestene på bord rundt oss. Det resulterer i opplevelser som er stand up materiale, men jeg husker dessverre ikke noe av måltidene. Mine beste minner er som oftest på billige små spisesteder vi slenger innom på impuls. En kebabsjappe i Ecuador med lysstoffrør i taket, en tomatsalat med fersk mozzarella foran en kirke på Sicilia. Eller frukt, kaffe og en hjemmelaget kake ved et vakkert liten sjø i Sverige. Helgefrokoster med gutta mine. Omgivelsene og selskapet er det viktigste for meg, og mannen min er den røde tråden. Han er alltid der når jeg har en fantastisk matopplevelse. (Vi har vært sammen i 22 år, så vi har samlet på oss en del opplevelser).

Favorittspilleliste til matlaging?

Jeg skulle ønske jeg kunne gi dere en. Men som oftest filmer jeg prosessen når jeg lager mat, og da kan jeg dessverre ikke høre på musikk. Det er nemlig klin umulig for meg å ikke danse når jeg hører musikk og det ser merkelig ut når jeg skal klippe filmen i etterkant og legge på annen låt og rytme. Jeg klarer å stå stille i et minutt på det meste, og så er jeg i gang med et lite hodenikk eller hoftevrikk uten å være klar over det. Så jeg hører for det meste på lydbøker eller podcaster når jeg lager mat. Ofte om mord. Nå for tiden er min favorittpodcast «My Favorite Murder». En humorpodcast om mord. En kombo som fungerer overraskende bra. Anbefales!

Beste matprogrammet/-serien du vet!

Jeg er veldig glad i programmene til danske Camilla Plum.

Tusen takk for at du ville dele en smakebit av Sicilia med oss Marianne, vi gleder oss til den nye boken din!