Boost your Wellness med Irina Smit

IRINA SMIT SINE TIPS FOR EN GOD START PÅ 2022

Irina Smit er grunder og eier av Happy Foods. Hun har har vært en matentusiast så og si hele livet og startet sin grønne matreise i 2012 med en matblogg og har siden bygget opp Happy Foods hvor matfilosofien hennes er «Ren mat som kroppen blir glad for». I 2019 åpnet hun sin første kafé på Vestkanttorget i Oslo hvor hun startet å servere ren, fargerik mat som man blir glad av å se på og spise. Den ble fort veldig populær og i midten av 2021 åpnet hun en større kafé rett ved siden av den første hvor det var mye større plass, stor uteservering og kapasitet til å ta imot mange fler. Hun syntes det er viktig å være der mye selv og elsker å spre matglede og møte hyggelige og inspirerende folk i kafeen med samme matinteressen som henne selv.

Irina brenner for å lage og spise ren, fargerik, økologisk og smakfull mat som er mest plantebasert. Hun er selv ikke veganer, men fleksitarianer og er mest opptatt av gode, rene og kortreiste råvarer og at maten skal gi riktig næring for henne til å kunne å ha en sunn livsstil med god helse. Hun blir glad av å gå å plukke grønnsaker selv og elsker å reise rundt til andre byer og land for å hente matinspirasjon.  Hun har gitt ut boken «Happy Foods» hvor hun inspirer til et fargerikt kosthold. Der finner du masse deilige oppskrifter basert på mye grønnsaker og få ingredienser. Les hennes beste tips for en god start på 2022 og få oppskriften på superdigge rødbetpannekaker!

Beste tips for en bra start på 2022?

– Senke skuldrene litt og sette av mer tid til egenpleie og pauser fra ting du fort blir sliten og stresset av. Selv var 2021 et altfor hektisk år med oppstart av ny kafé og masse jobb og slit, mye utfordringer og mye stress. Veldig gøy, men merket på slutten året at jeg ikke kan fortsette sånn. Tok en god ferie i julen hvor jeg greide å koble helt av og da kom jeg tilbake med masse ny energi og motivasjon. Så ja, selvom det alltid er noe jobb å gjøre så er pauser og avkobling superviktig for å greie å prestere og være tilstede i det du gjør.

– Nytt år, nye muligheter. Alltid motiverende å sette nye mål på nyåret. Ikke legg lista for høyt, men begynn med små grep du vet du kan greie.
 Dette året har jeg ikke kjempe store planer, men jeg har tenkt å fokusere på selvutvikling, bli en bedre leder og gjøre det som vi allerede har enda bedre.

– Prioriter søvn! Superviktig! Sliter du med å sove godt finnes det mange tiltak du kan prøve ut. Som feks å høre på søvn-lydspor, ha noen timer skjerm fri tid før legging, drikke beroligende te på kvelden og meditasjon. Har egentlig alltid sovet kjempe godt og aldri hatt problemer med det. Da jeg begynte å få søvnproblemer i høst innså jeg hvor viktig en god natts søvn egentlig er. Det ødela så mye og jeg måtte ta skikkelig tak i det og prøve ut flere metoder for at det skulle bli bedre.

– Daglig dose av frisk luft, gjerne alene for litt egentid. Minst en time frisk luft uansett vær er godt for kropp og sinn. Jeg sykler frem og tilbake til jobb hver dag hele året, litt over en time om dagen. Det er min egentid hvor jeg kan slippe tankene løs, høre på musikk eller podcast og bare se ut og nyte frisk luft og fin natur. Får jeg ikke syklet tar jeg meg en tur i skogen, har blitt helt avhengig av en daglig tur ut og det og det gir meg så mye.

– Ellers selvfølgelig å spise masse fargerik, ren mat med masse god næring! Grønnsaker til flere måltider om dagen og velg rene råvarer uten masse tilsetninger, ikke masseproduserte ferdige produkter. Se på innholdsfortegnelsen, kjenner du ikke til det som står der er det mest sannsynlig ikke bra for deg. Sverger til mat med minst mulig ingredienser og til mat laget fra bunnen med gode råvarer. Sunt fett er også bra. Som avokado, kaldpresset olivenolje, nøtter, frø og mørk sjokolade.

– Ett siste tips: Ikke vær opptatt av dietter som bare skal vare en liten sunn… Prøv heller å vende om til et langvarig, sunt kosthold hvor du kan spise masse, masse god mat og føle deg kjempebra!

Har du et oppskrift du vil dele med oss?

Elsker pannekaker og spesielt med farger for ekstra smak og næring. Her er rødbetepannekaker som passer bra til lunsj, middag eller å kutte opp i mindre biter og servere til ett selskap eller som en aperitiff.

6-8 pannekaker:

2 egg
1 rå rødbete
3 dl vann
2 dl speltmel eller bokhvetemel hvis du vil ha den glutenfri
1/2 ts salt
1 ss olivenolje

Skrell rødbeten og skjær det i terninger. Ha rødbetterningene og vann i en blender. Kjør til det er klumpfritt. Ha i resten av ingrediensene og kjør til en jevn røre. La pannekakene stå i kjøleskapet i 30 minutter ca før de skal stekes. Stekes med litt smør eller olivenolje i en middels varm stekepanne.

Fyll med:
Gulrot-ingefær dipp
Avokado
Salatblader
Syltet eller rå rødløk
Spirer
Frisk koriander

Gulrot-og ingefær dipp:

2 dl bløtlagte cashew
4 rå gulrøtter
4 ss finhakket ingefær
1/2 dl vann
2 ss kaldpresset olivenolje
3 ss sitronsaft
1 ts lønnesirup
1 ts gurkemeie
1 ts himalayasalt

Skjær gulrøttene i grove biter, skrell ingefæren og hakk den i små biter. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en tykk og creamy dipp.

3 inspirerende wellness kontoer på IG:

@annikenbinz
@lila_life
@heleneragnhild