SPOTLIGHT Marianne Pfeffer Gjengedal

Photo: Helle Navratil

SI HEI TIL KAKEQUEEN MARIANNE PFEFFER GJENGEDAL

Marianne Pfeffer Gjengedal, aka sweet.N.pfeffer på Instagram, er et fyrverkeri av en dame! Hver gang det dukker opp en ny kakevideo fra hennes kant så sitter vi like spent.  Det er så fargerikt, så gøy og så vanvittig imponerende – hun er rett og slett kakedronningen! Hver kake er inspirert av en musikkvideo, og man kan ikke noe annet enn å la seg bli revet med at den gode stemningen. Og nå har hun lansert sin første kakebok, «Ta-Da!» der man finner Mariannes favorittoppskrifter ned til minste detalj. Vi gleder oss til å plukke opp kaketips og leke oss med å lage noen gøyale Sweet.N.pfeffer-inspirerte kaker. Du er så rå Marianne, vi digger deg!

Vi digger deg. Fortell om hva du driver med for tiden.
Tusen takk! Det er litt travelt for tiden. Når verden gikk av skaftet så sluttet jeg å reise ut på oppdrag og begynte å lage innhold for norske matprodusenter hjemme i stedet. Jeg har nettopp startet et eget forlag (Sweet Forlag) og produsert en kokebok som nettopp har havnet i butikkhyllene. Den heter «Ta-Da!». På fritiden har jeg det vanvittig gøy på Instagram, og har så vidt kommet i gang på TikTok… Der jeg lager kaker inspirert av musikkvideoer og kvinnelige musikere. Musikkbransjen og verden har dessverre et stykke igjen til likestilling. Så jeg prøver å bidra på en litt pussig måte, med en kake av gangen.

 

Hva har inspirert deg i dette prosjektet?
Jeg jobbet fulltid som matstylist for produsenter der mye av jobben går ut på å gjøre maten digg, men også så tilnærmelig for så mange som mulig. Maten skal være norsk og normal, og «folkelig» er et ord som stadig dukket opp i foto briefer.  Jeg fikk etterhvert et savn etter å dra på og ha en boltreplass der jeg var helt fri.  Der kakene aldri kunne bli for høye, fargerike eller annerledes. Løsningen ble instagram kontoen min @sweet.N.pfeffer. Jeg hadde sett musikkvideoen «Pynk» til Janelle Monae og et kakedesign dukket opp i hodet mitt mens jeg så videoen. Jeg endte opp med å filme meg selv mens jeg pyntet kaken, og klippet den sammen med musikkvideoen, og slapp den på instastory. Jeg hadde ikke så mange følgere og tilbakemeldingen var ikke all verdens, men jeg hadde det utrolig gøy! Neste helg gjorde jeg det samme med med videoen «Baby’s on fire» av Die Antwoord. 2 1/2 år og mange kaker senere har jeg nå mistet tellingen på hvor mange kaker og videoer jeg har tolket. Men jeg har det like gøy og følgerne har blitt med på reisen. For å utfordre meg selv bruker jeg hver video til å teste en ny kakeoppskrift eller teknikk, så jeg har rukket å lære mye på kort tid.

Etter et par år etterlyste mange av følgerne mine en kokebok. Jeg spurte hva de ønsket seg i boka og svarene raste inn. I vinter skrev og produserte jeg, og prøvde å få med alt det de ønsket seg. Nå står boka i butikkhyllene. Jeg ville lage en kokebok med oppskrifter og teknikker så andre kan lage kakene mine. Boka heter «Ta-Da!», for når du har bakt en kake fra boka og satt den på bordet, så synes jeg du stolt skal utbryte -Ta-Da!  Kanskje til og med legge til litt jazzhands på hver side av kaka.

Hvor / når / hvordan får man tak i dette?
Den kom til norske bokhandlere og interiørbutikker forrige uke så det skal være mulig å få tak i den i hele landet. Hvis man har lyst til å bestille hjemmefra kan man for eksempel gjøre det på ark.no eller norli.no.

 

Hvordan startet du dagen din i dag?
Jeg stod opp med gutta mine og fikk de ut av døra med frokost i magen og matpakke i sekken. Etterpå skal jeg lage flerfarget marshmallows formet som små skyer som noen følgere på Instagram har vunnet. Jeg har ingen yoga, meditasjon eller andre fine rutiner. Men jeg liker å spise en lang og god frokost, med digg svart kaffe.

Hva er det siste du nettshoppet?
Strikkeboka «Kofter 3» og den syvende Harry Potter boka som jeg leser sammen med eldstemann.

Har du en Instakonto du kan anbefale?
Hm.. Det blir vanskelig å velge en. Jeg har noen kakekontoer jeg elsker å følge. Som @bonvivantcakes @sweet.lionheart og @joythebaker. Jeg har det også veldig gøy med å følge @jointhefaebrik for tiden.

Hva er ditt beste self care tips?
Haha, uff jeg er helt elendig på å ta vare på meg selv, så jeg er ikke den beste å spørre. Jeg jobber fortsatt med å få på plass grunnleggende behov som å sove og spise god mat.  Jeg sitter oppe om natten og klipper stories i stedet for å legge meg, men på matfronten begynner jeg å bli god.

Fortell oss en guilty pleasure?
Romantiske komedier fra 90 tallet. Jeg synes ikke at man skal ha dårlig samvittighet for noe som gir en glede, så jeg jobber med å stå for at jeg ser på gamle romantiske filmer. Å skrive det her er en god start.

Har du et serietips eller en film å anbefale? Eller podcast.
Jeg hører på podcaster og lydbøker gjennom hele arbeidsdagen og er helt hekta på «My favorite murder». Som kombinerer komedie og mord av alle ting, det høres ut som en merkelig kombo men det funker som ei kule. Vi som hører på serien kaller oss «Murderinos».

Fortell oss noe vi ikke vet om deg!
Jeg er veggis. Det har ikke engang familien fått med seg selv etter et tre år, for jeg glemmer å fortelle det. Også har jeg en mastergrad i kunst.