Houseplant of the Week

SI HEI TIL VÅRT LILLE TEMPELTRE

Vi falt helt pladask for dette bittelille treet da vi så det i vår lokale blomsterbutikk. Så grønt og friskt og fint, der det står i den lille søte terracottapotten. Det måtte flytte hjem til oss. Vi ble ikke mindre glad i det når vi fant ut at det er et lite Tempeltre, også kalt Gingko biloba. Det ser kanskje ganske skjørt og sårbart ut, men dette er faktisk en liten hardhaus. Man tror at Tempeltreet er den plantearten på jorda som har eksistert uendret i lengst tid. Den eldste versjonen man kjenner til er et 3500 år gammelt Tempeltre i Kina. faktisk så har man funnet avtrykk fra Gingkoblader som dateres seg helt tilbake til før istiden, tenk det da!

Dette lille Tempeltreet er ikke så store saken, men voksende ute i friluft og optimale forhold kan de faktisk bli 50 meter høye. Nå håper vi kanskje ikke at det blir helt tilfelle for vårt lille tre, men vi håper det vokser seg passende stort og fint her inne. Og for at det skal gjøre det så er Tempeltreet avhengig av god kvalitetsjord og god drenering, det kan gjerne stå i en terracottakrukke. Det vil gjerne ha litt gjødsel på våren, og deretter holdes jevnt fuktig gjennom hele sommeren. Treet liker lys, men vil ikke stå m idt i stekende sol – skånsom ettermiddagssol er helt perfekt. Og bor du i litt lunere strøk, så kan du plante Tempeltreet ditt ut etterhvert (det finnes Tempeltrær i Botanisk Hage i Oslo!).