En deilig frokost oppskrift

METTES RØDBETPOSJERTE PÆRER, BOKHVETEGRANOLA, GRAPEFRUKT OG YOGHURT

Det er umulig å ikke få vann i munnen når man klikker seg inn på på den fargerike instagramkontoen til Mette Mortensen / mettemortensencom. Fargene på de delikate bildene og rettene gjør at man får lyst til å løpe inn på kjøkkenet og diske opp noen av rettene asap. Og vi har fått lov til å dele en av oppskriftene med dere.

Men først, hvem er du Mette?
– Jeg er en avhopper fra motebransjen, stylist og journalist i London og Oslo. Jeg elsker vakre ting, kreative prosesser – og mat. For meg var derfor ikke steget fra mote til mat så rart som sikkert noen ville synes. Det handlet jo fortsatt om trender og estetikk, og så endelig noe spiselig som ei litta bonus. Nå jobber jeg som oppskriftsutvikler og matstylist fulltid. Drømmen er å gi ut min egen kokebok, derav den nye instakontoen som jeg startet med en fotografkompis (Tommy Andresen) med masse egenkomponerte retter, @mettemortensencom.

– Jeg har elsket å lage mat siden jeg var liten. Tror pappa var mitt store forbilde, selv om jeg egentlig ville lage helt annen type mat enn ham. Men hans kjærlighet for kjøkkenet har tydeligvis smittet over. Pluss inspirasjon fra masse reising og en veldig matglad vennegjeng. 

Hva er din absolutte favorittrett?
– Favorittmåltidet mitt er frokost og har alltid vært det. Jeg legger meg og gleder meg til jeg skal stå opp og drikke kaffe og spise frokost, hver eneste dag! Det aller beste jeg vet er å få lage frokost til andre. Nå er det daglig til en 2-åring. Jeg håper hun viser litt  større entusiasme for den etter hvert!

Og apropos frokost! Her kommer Mettes oppskrift på rødbetposjerte pærer, bokhvetegranola, grapefrukt og yoghurt.

Rødbetposjerte pærer:
5-6 pærer
1 l vann
450 g sukker
2 rødbeter, skrelt og skåret i små biter
½ muskatnøtt
1 kanelstang
8 hele kardemommefrø

Skrell pærene forsiktig, men la stilken være intakt. Bland vann, sukker og rødbeter i en kjele. Gi muskatnøtten et hardt slag med et knivhåndtak så den brekker litt opp og legg den i. Gjør det samme med kanelstangen og kardemommen. Kok opp og rør om til sukkeret har smeltet. Legg forsiktig i pærene. Pass på at alle er dekket av lake og kok dem til du lett kan føre en spiss kniv inn i dem. Legg pærene og laken (forsiktig) over i en beholder med lokk og la den stå over natten for å få best mulig farge fra rødbetene.

Bokhvetegranola:
300 g hel bokhvete
50 g hel hirse
50 g rå, usaltede pistasjnøtter, grovhakket
50 g chiafrø
50 g sesamfrø
1 eggehvite, pisket
2 ss kokosolje (ev. olivenolje)
4 ss honning
½ ts malt ingefær
2/3 ts malt kardemomme
½ ts flaksalt

Forvarm ovnen til 160 grader. Bland først alle frøene og nøttene i en stor bolle, så rører du inn eggehviten. Varm opp oljen og honningen på lav varme i en liten kjele til det har smeltet og vend det godt inn i frøblandingen sammen med krydder og salt. Dekk en stekeplate med bakepapir, spre blandingen godt utover og bak den i ca. 20 minutter i ovnen. Prøv å ikke rot for mye nedi, da klumper granolaen seg bedre. Når den er gyllen og sprø tar du den ut av ovnen og avkjøler den helt. Oppbevar den på et glass med lokk.
Pærepuré:
1 posjert pære
1 ss lake
Fjern alt av frø og stilk og legg pæren og laken i en foodprosessor. Kjør det sammen til du har en jevn puré. Tilsett mer lake dersom det trengs.

Foto: @fotograftommyandresen