Artisjokk – en deilig høstfavoritt

KJØP MED DEG ARTISJOKKER HJEM I HELGEN

Vi blir like glade hver gang de dukker opp i butikkene på høsten, de ferske artisjokkene! Siden dette er en litt annerledes grønnsak som mange kanskje ikke kjenner så godt til, så vil vi bare gi en rask liten guide på hvordan du kan tilberede den. For dette er en grønnsak du bør bli kjent med, det er så tullete godt med artisjokk! Det er perfekt kosemat nå på høsten, server den kokt med godt smør, en god saus eller bland sammen smør, salt og parmesan slik som vi har gjort her. Så er det bare å dyppe artisjokkbladene i smørblandingen – mums!

Du trenger ikke å dele artisjokkene, du kan fint koke de i hele. Her valgte vi å dele noen av de, siden vi kokte de i en litt liten kjele. Beregn 1-2 artisjokker per person, litt avhengig av om det er en forrett eller mer en egen snack. Start med å koke opp en stor kjele med vann, et par teskjeer salt og saften fra en sitron. Skjær av stilken på artisjokkene og putt de oppi kjelen når vannet koker. La artisjokkene kokes i 30-45 minutter, avhengig av størrelsen på de. Artisjokkene er ferdigkokte når bladene lett løsner fra artisjokken hvis du trekker i de. Helle av vannet og legg artisjokkene over på et fat. Du velger selv hva du vil dyppe de i, godt smør holder ofte i massevis – men her valgte vi å blande smør, parmesan og salt.

Har du ikke spist artisjokk før og lurer litt på hvordan det gjøres? Vel, du spiser ikke hele artisjokken, men den «kjøttfulle» myke delen nederst på hvert blad. Begynn ytterst og trekk av bladene, dypp og spis. Ha gjerne en bolle tilgjengelig til alle bladrestene. Ettersom du kommer lenger og lenger inn så blir bladene tynnere og mykere. Helt til slutt så kommer du til artisjokkhjertet, ta vekk «hårene» som dekker artisjokkhjertet og nyt det deilige artisjokkhjertet! Det her er skikkelig snadder, vi lover dere!