En enkel og deilig etiopisk gryte

EN DIGG ETIOPISK GRYTE AV DET DU ALLEREDE HAR I SKAPET

Vi elsker å prøve oss frem på nye oppskrifter og smaker! Og Utviklingsfondet ga oss oss for litt siden en liten utfordring, nemlig å lage en vegansk etiopisk rett. Etiopia er et land kjent for en rik matkultur som baserer seg mye på grønnsaker, linser og smakfulle krydder og vegansk mat står i fokus. Vi valgte å lage en mesir wat, som er en krydret og vegansk etiopisk linsegryte hovedsaklig basert på ingredienser du allerede har i skapet. Og du, er det noen av ingrediensene du ikke finner i skapet – tilpass oppskriften til det du har tilgjengelig!

Det er alltid litt utfordrende å kaste seg ut i en oppskrift fra en matkultur som man ikke kjenner så godt, der man ikke er kjent med smakene og ingrediensene på samme måte som mye annet – men denne gryten var superenkel og veldig rask å lage.

I etiopisk matlaging er berberekrydder essensielt, og dette kan det lønne seg å lage klart i forkant! Berberekrydder er en spicy og smakfull krydderblanding som blant annet inneholder mye chili. Og nettopp chili spiller en viktig rolle for Utviklingsfondets arbeid med kvinner og bønder i Etiopia. Utviklingsfondet bidrar blant annet med små chilispirer til disse kvinnene, som de gror frem og senere kan livnære både seg selv og sine med. 

Noe av det viktigste arbeidet Utviklingsfondet gjør er å investere i utvikling av jordbruk og utstyr. Slik kan bøndene i landene de jobber i utvikle og utvide sine åkerlapper og dyrke mer grønnsaker. Dette er ofte avgjørende for at kvinner kan bli økonomisk uavhengige og for at foreldre skal få råd til å sende barna sine på skole og skape en levedyktig fremtid for seg selv. Om du vil lese mer om eller bidra til arbeidet Utviklingsfondet gjør, kan du gjøre det her. Det koster så lite og gjør en så stor forskjell.

Lag ferdig en krukke med berberekrydder i forkant, så er resten av gryten ferdig på null komma niks. Og skulle du ikke ha pepperkorn, eller kardemommefrø – bruk heller vanlig kvernet pepper og malt kardemomme, tilpass blandingen etter det du finner i skapet ditt. Berberekrydder lager du ved å blande sammen følgende:

– 1 ts spisskummenfrø
– 1 ss knuste pepperkorn
– 2 ts kanel
– 1/2 ts malt nellik
– 1 ss kardemommefrø
– 1 ss bukkehornkløverfrø
– 1/2 ts sennepsfrø
– 1 dl paprikapulver
– 1/2 dl chilipulver
– 2 ss ingefærpulver
– 3 ss salt
– 1 revet muskatnøtt

Putt alle krydderfrøene i en tørr stekepanne og varm forsiktig opp, uten at frøene blir brent. Rør godt rundt i cirka 3-4 minutter til du kjenner en deilig krydderduft. Avkjøl krydderfrøene og knus de i en morter når de er blitt helt kalde. Bland sammen med resten av krydderet og oppbevar i en tett krukke eller et tett glass.

Når du har laget ferdig berberekrydderet så er det veldig fort gjort å lage mesir wat gryten, her er ingrediensene du trenger:
– 2 løk
– 4 hvitløkfedd
– 2 ferske røde chili
– 4 dl røde linser
– 3 ss berberekrydder
– 1 ss sukker
– salt
– cirka 5-6 dl vann
– en god olje til steking

Start med å hakke løk, hvitløk og chili i fine biter. Stek løken til den blir blank og fin, så tilsetter du den finhakkede hvitløken og chilien og lar dette frese litt sammen i panna. Tilsett berberekrydder, sukker og salt og la dette frese videre i 2-3 minutter før du tilsetter cirka en desiliter med vann. La dette godgjøre seg noen minutter før du skyller linsene godt i vann og vender de inn med resten av blandingen.

Tilsett et par desiliter til med vann. Skru ned varmen litt og la gryta stå og putre en halvtimes tid, rør med jevne mellomrom og spe på med litt mer vann når det trengs.

Server med ris og litt friske grønnsaker, det er digg med noe fresht og knasende til en slik hot og smakfull gryte. Du kan også servere gryten sammen med injera, som er tynne surdeigsbrød som kan minne litt om pannekaker.

Nam! En enkel, rask og skikkelig smakfull gryte! Hvis du vil støtte de kvinnene som er helt avhengig av å dyrke de ingrediensene vi har brukt i denne gryten, les mer om Utviklingsfondets arbeid her.