Lag en Spicy red kimchi

IT’S HOT, TASTY & REALLY GOOD FOR YOU

Har du smakt kimchi? Den koreanske nasjonalretten som består av fermenterte grønnsaker i en smaksfull og het blanding? Vel, det er skikkelig godt og ganske enkelt å lage selv, det tar bare litt tid. Og det er også en helt genial måte å bruke opp alle grønnsaksrestene man har i kjøleskapet.

Vi valgte å lage en med masse ulike grønnsaker, men du kan også velge å lage på noen få, eller rett og slett velge blant det du har tilgjengelig i kjøleskapet ditt. Vi gikk for en hurtigvariant av kimchi, som bare skal stå noen dager og fermentere.

I vår kimchi så brukte vi:

1 kinåkål

2 gulrøtter

1 neve grønnkål

1 rødbete

1 rødløk

1 løk

2 hvitløk

2 røde chili

1 ganske stor bit med ingefær (cirka som en tommel)

3 spiseskjeer chiliflak (aller helst koreansk chilipulver, kalt gochugaru, men vanlig går også fint)

1,5 liter vann

1 dl grovt salt

2 ss sukker

2 spiseskjeer fiskesaus

Start med å koke opp vannet og saltet i en kjele, rør så saltet løser seg opp. Sett saltblandingen tilside, slik at den får avkjølt seg. Så kan du kutte opp alle grønnsakene i tynne strimler, start med grønnkålen og kinakålen. Når saltvannet er avkjølt så kan du legge all kålen i vannet, og der skal det ligge i 3 timer. Sørg for at kålen er dekket av vann, legg gjerne noe over som et lodd hvis den flyter opp.

Kutt opp resten av ingrediensene og legg i en bolle. Bland fiskesausen, 1/2 dl vann, sukkeret og chiliflakene og hell over grønnsakene, bland godt. Når kål og saltblandingen har stått i tre timer så heller du av saltvannet og skyller kålen under kaldt vann, før du blander kålen med resten av grønnsakene. Ha kimchien over i rene, tette glass (disse bør helst være kokt, slik at de er helt sterile). Legg gjerne et brettet kinakålblad på toppen av blandingen, og press blandingen litt ned i glasset, slik at du får presset vekk luften. La kinåkålbladet ligge på toppen av blandingen og lukk igjen lokket og sett krukken på kjøkkenbenken. La kimchien stå i 2-5 dager, du vil se at det begynner å boble litt i glasset, det er bare fermenteringen som foregår. Smak på den underveis, når du synes smaken er passe syrlig så setter du krukken i kjøleskapet, da stanser du fermenteringsprosessen. Jo lenger den står, jo syrligere blir den.

Kimchi er skikkelig godt, og bra for kroppen da det inneholder masse sunne bakterier som er ekstra bra for magen. Faktisk så er kimchi ofte omtalt som verdens sunneste rett! Du kan spise kimchien alene, eller som tilbehør. Jeg liker å bruke den som tilbehør til sushi, asiatiske retter, i salater og buddha bowls – ja egentlig til det meste som tåler litt ekstra spice!