Deilig hjemmelaget eplemos

HJEMMELAGET EPLEMOS MED EPLER FRA EGEN HAGE

Det er ingen av oss i redaksjonen som er så heldige at vi har stor hage med epletrær. Men vi er så heldige å ha Kine, som er vår kommersielle leder, som har en stor hage med epletrær med masse epler – som hun og familien ikke rekker å spise opp selv. Og da tar hun med seg epler og hjemmelaget eplemos på mandagsmøte. Yes, vi er heldige!

Og eplemosen var så tullete god, at vi spurte Kine etter oppskriften. Og den deler vi selvfølgelig med dere! Alt du trenger er epler, sukker, vann og eventuelt litt sitronsaft.

Denne oppskriften er veldig på slump, siden ulike eplesorter varierer så i sødme – her må du smake deg til underveis. Start med å vaske eplene godt, før du fjerner kjernehusene og kutter eplene i 4 deler. Du trenger ikke skrelle eplene, skallet gir mosen en ekstra god smak og en fin farge. Fin frem en stor kjele og fyll den med epler. Deretter fyller du kjelen halvfull med vann. La dette koke opp og stå og putre til eplene blir møre, da kan du bare bruke en potetstamper og mose eplene i kjelen. Tilsett mer vann hvis du vil ha mosen tynnere. Nå kan du smake til med sukker. Hvor mye sukker du trenger, avhenger av hvor søte epler du har brukt – du kan ta utgangspunkt i cirka 1 dl sukker per kilo epler. Rør sukkeret inn i mosen og smak deg litt frem. Hvis du har brukt veldig søte epler så kan det være godt å tilsette litt sitronsaft.

Hvis du ønsker en litt jevnere eplemos, så kan du bruke en stavmikser. Hell eplemosen over i rene glass (kok de gjerne først slik at de steriliseres!). La eplemosen avkjøle seg før du setter den kjølig. Eplemosen kan også fryses, bare husk å ikke fylle glassene helt fulle, da mosen utvider seg litt når den fryses – og skriv gjerne på dato på glassene før du fryses de.

Hjemmelaget eplemos er deilig på brødskiva, på granola, på grøt eller varm den og ha over is!