Lukten av nybakt gjærbakst

NYBAKTE KRINGLER PÅ KONTORET 

Stemningen på kontoret den er alltid god, det er det ingen tvil om! Og ekstra fin blir den på dager der noen i redaksjonen har tatt med noe godt! Titte hadde nylig med deilige hjemmelagde kringler og boller med sjokolade – oh my lord så godt! Smaken av hjemmelaget gjærbakst er det vanskelig å slå og vi deler så klart oppskriften med dere!

For å lage 2 kringle og noen boller trenger du:

0,50 kg hvetemel
100 gram smeltet smør
3,5 dl melk
85 g sukker
1 pakke gjær
Litt kardemomme
Til fyllet trenger du kanel og sukker  

Bland alle de tørre ingrediensene og hell over lunken melk og smeltet smør i en bolle. Bland sammen til deigen er smidig og fin. La deigen heve under plast eller kjøkkenhåndkle på et lunt sted til dobbel størrelse, cirka i en times tid. Når deigen har hevet ferdig, så velter du den ut på en melete kjøkkenbenk,  elter litt sammen og kjevler den ut til to rektangler (la det være igjen litt deig til bollene). Lag en blanding av kanel og sukker å strø jevnt utover rektangelet med deig. Brett langsidene mot hverandre, slik at du får en avlang deig og legg den på et stekebrett med bakepapir. Klipp deg skrått inn i deigen på hver side, la det være igjen et felt i midten. Tvist deigen slik at kanelen og sukkeret kommer til syne, og legg de tvistede partiene lagvis bakover bakover sliik at man får et fint «flettemønster». Etterhev kringlen under plast eller kjøkkenhåndkle på et lunt sted i ca 20-30 minutter.

Kringlen stekes på 180 grader i ca 12-15 minutter. De skal være gyldne og fine på utsiden og gjerne ha en litt «deigaktig» konsistens i midten, slik at de ikke blir tørre. Avkjøl kringlen på en rist.

Når du først er i gang kan du ta litt av deigen og rulle sammen noen boller. Har du en sjokoladeplate tilgjengelig, så kan du putte en liten firkant i hver bolle, mums! Bollene stekes sammen med kringlene.

Gjærbaksten er ekstra god med litt melis på toppen og en varm kopp kakao i hånden.

Foto: Trine Merete Olsen