Hjemmelaget brød hver dag

BRØDET SOM ER SUNT, MEGAGODT OG RASKT Å LAGE

Hverdagen byr ofte på litt strammere skjema og det er godt å legge inn noen faste rutiner, slik at dagene flyter litt bedre. En fast rutine hos meg er bake brød i helgene. Og det er en brødoppskrift jeg alltid vender tilbake til. Dette brødet krever minimalt med innsats, og smaker skikkelig digg.

Å stå opp en helgemorgen, og bruke noen minutter på å røre sammen deigen til denne oppskriften – og deretter sette seg ned med en kopp kaffe og kjenne at lukten av nybakt brød sprer seg og vite at man har gjort en bitteliten innsats for litt mindre tidsklemme i uka som kommer, det er en ganske digg følelse!

Oppskriften ble jeg tipset om av en venninne, og hun hadde funnet den på bloggen til Maria Skappel. Noe av det beste med oppskriften er at du kan bruke det du har i skapet, så lenge blandingsforholdet mellom tørt og vått er det samme. Jeg tror nesten ikke jeg har laget brødet helt likt noen gang, alltid med litt ulike varianter frø og korn – men brødet blir alltid like godt!

Grunnoppskriften ser slik ut, men husk at du fint kan sløyfe en eller flere frøtyper, og heller tilsette noe annet – så lenge blandingsforholdet mellom tørre ingredienser og våte ingredienser er det samme.

– 650 gram speltmel

– 250 gram sammalt speltmel

– 60 gram solsikkekjerner

– 60 gram gresskarkjerner

– 50 gram havregryn

– 100 gram linfrø

– 50 gram chiafrø

– 1 spiseskje salt

– 1 liter vann

– 1 pakke tørrgjær

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle og tilsett vannet. Rør sammen til en løs, klissete deig – her trengs det ikke å eltes. La denne deigen heve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter. Hell over i to smurte brødformer, og hev videre i 45 minutter (pass på så ikke deigen hever for mye og renner over kanten på formene). Varm opp ovnen til 225 grader og stek brødene i cirka 40 minutter. Ta de deretter ut av formene og stek videre på rist i 15-20 minutter, da blir skorpene på brødene skikkelig sprø og gode.