Våre Oslo favoritter

EN 4. GENERASJON KUNSTHANDEL I OSLO 

Rydeng Kunsthandel ligger i Uranienborgveien 7 og er en kunsthandel med sjel. Om du er ute etter den perfekte skatten til hjemmet eller er på jakt etter gjenstander med en unik historie så er en tur innom her absolutt verdt det. Vindusutstillingen er alltid vakker – fylt opp med vakre gjenstander fra forskjellige steder og ulike epoker. Det er sikkert 4 år siden første gang jeg var innom her, fordi jeg hadde hørt Rydeng hadde de vakreste gamle glassklokkene. Og det hadde de, og en nydelig glassklukke ble julegave til en jeg er glad i.

Jeg tok en prat med Najet, den hyggelige damen som møter deg innenfor dørene hos Rydeng Kunsthandel, og fikk høre den sjarmerende historien bak den lille perlen av en butikk. Oldefaren til Najet Rydeng startet å samle kunst allerede i 1905, han jobbet som skreddermester og reiste mye. På turene sine traff han flere skandinaviske kunstnere som han inviterte til og bo sammen med seg og sin familie i Helsingør i Danmark. Kunsten ble brukt som betaling av husleie, og Rydeng familien ble dermed et velkjent og kjært sted for kunstnere. På 1920 tallet hadde alle disse gjenstandene bygget seg opp til en av Skandinavias mest innholdsrike samlinger for moderne kunst. Samlingen inneholdt også et maleri av Munch – det er ganske kult!

Resten av familien har også holdt på med kunst og det var Najet sin far som lærte henne opp til å «gå ut å trene øynene». Han tok henne med til forskjellige museum og kunsthandlere. Najet hadde sin egen butikk allerede før hun fylte 18 år, en butikk fylt opp med art deco gjenstander. Hun møtte sin norske mann for for 20 år siden og fant lokalet i Uranienborgveien 7 på første forsøk, og siden den gang har hun vært her.

Alle de fantastisk fine bildene, gjenstandene og skulpturene finner Najet på reiser i inn- og utland. Hun er alltid er på jakt etter nye skatter, det er ingen tvil om at hun har et godt trent øye for å finne det helt unike. Hun forteller at gjenstandene ofte kommer til henne og er det noen gjenstander som hun forelsker seg ekstra mye i, så beholder hun de selv. Det må jo være en drøm å komme hjem til Najet Rydeng?!

Hos Rydeng Kunsthandel finner du garantert det helt spesielle. En blanding av Najet sin personlige smak, unike kunst, bilder og gjenstander – både gammelt og litt mer moderne.  Et godt trent øye ser ofte hvilke retninger innenfor interiør som er i ferd med å oppstå og det er tydelig at Najet benytter sin kompetanse både for å finne gjenstander til butikken og til jobben som interiør stylist. Sett av litt ekstra god tid for å titte på alt de vakre butikken har å by på og er du heldig så får du kanskje en historie eller to. Butikken holder åpent på torsdager og fredager fra 12.00 – 17.00 eller etter avtale.

Og du? Har du noen Oslo favoritter, noen tips til steder vi bør besøke? Del gjerne! Du finner en oversikt over våre favoritter her.